Vragen? Mail ons info@dwarsdrijver.com

Speciaalbier

Zoals de naam al aangeeft, is speciaalbier niet hetzelfde als een standaard biertje. Een lekker fris biertje gaat er altijd wel in, maar een speciaalbier geeft je net dat beetje extra. Alhoewel het een prima optie is voor speciale gelegenheden, zijn er ook vele cafés en bars waarbij je het gewoon zo kunt bestellen. Daarnaast gaat een speciaalbiertje er altijd in op een zomerse dag die je op het terras spendeert. Op het gebied van dergelijke biertjes is er voor iedereen een passende smaak te vinden. Wat de gelegenheid ook is, dit is wat je nodig hebt om een gelegenheid net dat beetje extra te geven.

 

Maar het is goed mogelijk dat je helemaal nog niet zo bekend bent met speciaalbier. Je zet je eerste stappen op dit gebied, maar je weet nog niet zo goed waar je moet beginnen. Immers zijn er zoveel soorten speciaalbieren, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Laat je daarom helpen door ons. Hieronder gaan we dieper in op wat dit fenomeen precies is en welke soorten er hiervan zijn. Na het lezen van deze tekst weet je alles wat je moet weten, waarna je kunt gaan genieten van de heerlijke smaken!

 

Wat is speciaalbier nu eigenlijk?

In een notendop maken kenners een distinctie tussen pils en speciaalbier. Onder pils worden de standaard bieren geschaard. Pils is een soort bier, en dus niet exact hetzelfde als bier. Alle pils is bier, maar niet al het bier is pils. De normale biertjes die je overal kunt bestellen kun je als pils typeren. Simpel gesteld is speciaalbier ‘bier met een smaakje’. Het is een term die in de jaren ’80 is ontstaan en ‘bier met een smaakje’ is de meest geaccepteerde definitie. Eigenlijk is er namelijk geen definitie. De term is vooral ontstaan om deze soort bier te onderscheiden van pils.

 

Als je een beetje bekend bent met het brouwproces van een pils, weet je dat dit op zichzelf al een lastig proces is. Dit geldt tevens voor speciaalbieren. Toch is het dit proces waarbij de verschillen ontstaan. Zo zakt gist tijdens het brouwen van pils naar de bodem, wat gebeurt bij een temperatuur tussen de 5 en 12 graden Celsius. Bij speciaalbieren is het echter de bedoeling dat het gist bovenop het bier in wording blijft drijven. Dankzij deze zogenaamde bovengisting is er meer mogelijk op het gebied van smaken en toevoegingen.